Tinnitus

Tinnitus onbehandelbaar. Weet je het zeker?

Tinnitus is veel in het nieuws de laatste tijd. Zo’n 2 miljoen Nederlanders heeft er last van. Daarbij ligt de nadruk veelal op gehoorschade. In Rotterdam is bij een op de zeven kinderen tussen 9 en 11 jaar beginnend gehoorverlies vastgesteld. Essentieel dus die aandacht voor preventie. Minder bekend is dat een groot deel van de tinnitusgevallen een heel andere oorzaak heeft. In mijn praktijk zie ik regelmatig klanten met tinnitus. Graag stel ik er een paar aan je voor.

De sporter

Sporten is gezond, toch? Vaak wel. Als Casper mijn praktijk binnen stapt, zie ik aan zijn brede torso dat hij enthousiast traint. Een gespierd lichaam vindt hij mooi, vertelt hij trots. Met gemak heft hij een halter van 70 kilo. Het is zijn uitlaadklep, zeker nu zijn scheiding zoveel stress geeft. Wat blijkt? Omdat hij niet de juiste spieren gebruikt bij het fitnessen, compenseren andere spieren en treedt overbelasting op in schouders en nek. Met als gevolg: gepiep in zijn hoofd.

De muzikant

Victor is pianist. Naast zijn optredens componeert hij muziek op de computer en geeft les. Als hij mijn praktijkruimte binnenstapt, valt mij direct zijn houding op: zijn hoofd steekt naar voren, net als zijn schouders. Bij onderzoek blijken zijn schouder- en nekspieren vol spierknopen te zitten. Gemiddeld weegt je hoofd zo’n 5 kilo. Als je hoofd naar voren staat, kan de belasting voor je spieren wel oplopen tot zo’n 27,5 kilo ‘trekkracht’. Victor heeft al maanden last van oorsuizen. De stress die hij daarvoor ook al had, wordt door het suizen en slecht slapen alleen maar erger.

De kletskous

Mirjam komt druk kletsend mijn behandelkamer binnen. Ze heeft een fijne, drukke baan als lerares op een lagere school. Praten doet ze de hele dag. Als juf, met vriendinnen en dus ook bij mij. Meteen valt me op dat ze veel snuift en naar adem hapt. Wat wil je als er geen speld tussen te krijgen is? Dan kom je vanzelf adem tekort, toch? In feite is zij een van de vele overademers. Ze leidt aan chronische hyperventilatie. Haar hulpademspieren draaien overuren. Die zijn zoals de naam al zegt, bedoeld om te ‘helpen’, niet om continue te gebruiken. Mirjam heeft last van gebrom in haar hoofd.

De nagelbijter

Gebruik je kauwgom? Ben je een tandenknarser? Marcel’s antwoord op mijn intakevragen is ontkennend. Als ik zijn nagels zie, voeg ik toe: bijt je nagels? Bingo! Na onderzoek blijkt dat veel kaakspieren strak staan en spierknopen hebben door overbelasting. Nagelbijten doet hij al sinds zijn puberteit. Dat is een van zijn manieren om met stress om te gaan.

Pak zelf je tinnitus aan

Wat hebben Casper, Victor, Mirjam en Marcel gemeen? Ze hebben allemaal tinnitus en gelukkig geen gehoorschade*.  De oorzaken zijn divers. Vaak spelen stress, overbelasting en houding een rol . Door massage, oefeningen en door anders met stress om te gaan, is hun tinnitus verdwenen of aanzienlijk verminderd. Heb jij of ken jij iemand met tinnitus? Blijf er niet mee rondlopen! Check alvast zelf je houding. Meer weten? Mail info@liekevitaal.nl, bel/app: 06 – 19 322 310 of vul het contactformulier in.

Lieke de Winther, februari 2023

* Twijfel je hieraan? Ga dan zeker ook eens langs bij een KNO-arts.