Triggerpoints

Bij zo’n 80% van de pijnklachten spelen triggerpoints een rol. Ik heb zelf gemerkt dat hier nog altijd te weinig aandacht voor is bij artsen en specialisten. Dit komt o.a. doordat artsen te weinig naar het hele plaatje kijken. Fysiotherapeuten hebben weinig tijd en gaan vaak technisch te werk. Ook is de beschikbare kennis nog onvoldoende in opleidingen opgenomen en ontbreekt het daar soms aan een integrale blik. Gelukkig is de aandacht voor triggerpoints wel steeds meer in opkomst! Juist omdat ik daar ook persoonlijk zulke goede ervaringen mee heb, kan ik jou daarbij helpen.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn spierverhardingen, die de spier – ook in rust – gespannen houden. Zij kunnen zowel plaatselijk pijn geven (soms), als afgeleide pijn elders in het lichaam (vaak). Zo kan het zijn dat jij pijn in je pols of hand hebt, maar dat de oorzaak ergens anders ligt, bijvoorbeeld in je borst of nek.

Een verkorte spier geeft niet alleen meer spanning in samenwerkende spieren, maar ook in gewrichten, zenuwen en bloedvaten. Daarom slaan sommige behandelmethoden niet aan. Er wordt niet op de goede plekken gezocht. Ik merk dat door triggerpoints als uitgangspunt te kiezen bij mijn pijnbehandeling en die samenhang goed in beeld te brengen, klanten echt vooruit komen.

Heb jij toevallig naast of in plaats van pijn, ook jeuk, een verdoofd, brandend gevoel of tintelingen en stijfheid? Ook dat kunnen symptomen van triggerpoints zijn!

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints ontstaan o.a. door:

  • overbelasting, herhaalde bewegingen;
  • een verkeerde houding;
  • stress, slapeloosheid, depressie, chronische vermoeidheid;
  • acuut trauma (ongeluk, blessure);
  • bepaalde aandoeningen (bv. migraine, fibromyalgie, hernia, artritis, diabetes, hersenschudding);
  • onderbelasting (te weinig bewegen, ‘bankhangen’).

Deze factoren zijn niet alleen oorzaken, maar kunnen triggerpoints ook in stand houden.

Heeft iemand veel en langdurig triggerpoints dan heet dat een myofasciaal pijnsyndroom (MPS). Dit wordt vaak voor fibromyalgie aangezien.