Over Lieke

Mijn naam is Lieke de Winther. Graag deel ik mijn ervaring als voormalig chronisch pijnpatiënt en mijn opgedane expertise met jou. Ik vind het prachtig om te zien hoe mijn cliënten hun eigen invloed en kracht leren inzetten en zo hun eigen lichaam weer meer vertrouwen en vitaler worden. Ook nu is er bij veel behandelaars nog te weinig kennis van triggerpoints en fascia en hun rol en samenhang bij uiteenlopende klachten. Ik vind dat er nog teveel naar afzonderlijke lichaamsdelen en klachten gekeken wordt, in plaats van naar het lichaam (en geest) als geheel.

Achtergrond

Zelf ben ik opgeleid als triggerpointbehandelaar bij de Opleiding Triggerpointcoach. Daar heb ik mij ook gespecialiseerd in hoofdpijn en migraine, hersenschudding en whiplash, tinnitus, long-covid, heupklachten, fasciale therapie, chronische pijn, fibromyalgie en complexe buikproblematiek. Ook heb ik verdiepende bijscholingen gedaan op het gebied van ademtherapie, chronische pijn, yoga bij rug- en nekklachten en bij functionele beperkingen.

Ervaringsdeskundig

Ook ik heb dus ervaring met langdurige pijn en alle frustratie en teleurstellingen die je daarbij tegen kunt komen. Tijdens een carrière in ontwikkelingssamenwerking kreeg ik een flinke burn-out met langdurige pijnklachten in nek, rug, armen en schouders. Tijdens het dieptepunt kon ik niet meer werken, geen half uur lopen of tien minuten stilzitten. Mijn hele lichaam deed pijn. Ik was compleet uitgeschakeld.

Lange tijd bezocht ik allerlei artsen, zowel regulier, als alternatief, met weinig resultaat. Ik moest ‘met de pijn leren leven’. Hoewel ik mij erg verdrietig, boos en soms ronduit wanhopig voelde hierover, probeerde ik mij op de toekomst te richten. Ik veranderde van baan en ging met plezier aan de slag als coach. Toch ging er 6 jaar lang geen dag voorbij zonder pijn.

Het doen van yoga maakte in die tijd wel dat mijn klachten afnamen. Bij de ontdekking en zelfbehandeling van triggerpoints in 2014 vielen opeens veel kwartjes op hun plek. Spieren die ook in de yoga moeilijk voelbaar waren, ontspanden eindelijk en hervatten hun werk. Wat een opluchting! Doordat ik nu ook letterlijk meer ruimte had, kon ik dieper en makkelijker ademen. De pijn verdween.

Motivatie

Het gaf mij veel vertrouwen, dat ik zelf iets aan mijn klachten kon doen en dat dat niet eens zo moeilijk was. Terugkijkend vond ik het heel jammer dat ik in mijn ‘burn-out tijd’ geen behandelaars had ontmoet (inclusief artsen en fysiotherapeuten), die gedegen kennis hadden van triggerpoints en chronische pijn. Dit motiveerde mij om hier zelf mijn werk van te maken.

Weet je dat ik ook yogales geef? Kijk op mijn andere website yogalieke.nl.