Tenniselleboog/tennisarm

Speel jij geen tennis? Toch klachten? De meeste mensen met een tenniselleboog (of tennisarm) of golfarm spelen helemaal geen tennis of golf. Bij een tenniselleboog of tennisarm is de peesaanhechting geïrriteerd of ontstoken. Dit geeft pijn aan de buitenkant van de elleboog. De pijn kan uitstralen naar onderarm of vingers en erger worden als je een vuist maakt. Ook kan het zijn dat je minder kracht hebt of strekken pijnlijk is.

De oorzaak is meestal overbelasting van onderarmspieren, maar kan net zo goed in de schouder of nek liggen. Vaak ontstaat dit doordat je een verkeerde houding hebt bij het gebruik van je mobiel of veelvuldig computerwerk. Ook kun je deze klachten ontwikkelen bij activiteiten waarbij je je ‘knijpkracht’ veel gebruikt, zoals schilderen, tennis of badminton.

Het zijn vaak triggerpoints die precies dezelfde pijn veroorzaken als een ontstoken of geïrriteerde pees, daarom is het goed om je spieren op triggerpoints te laten onderzoeken. Soms is er een combinatie van een plaatselijke ontsteking en triggerpoints op andere plekken, waardoor er toch iets aan te doen is. Kijk wat je bij mij kunt verwachten. Ook voor pijn aan de binnenkant van de elleboog (‘golferselleboog’) kun je bij mijn praktijk in Nieuwegein terecht.

Dit kun je alvast zelf doen:

– Check je werkhouding en zwaai regelmatig je armen los.

– Strek regelmatig je onderarmspieren:

* Strek de arm recht vooruit, handpalm naar boven. Trek met de andere hand de vingers naar je toe, zodat je de rug van de hand richting het lichaam duwt. Dit voel je aan de binnenkant van de onderarm.
* Strek de arm recht vooruit, handpalm naar beneden. Trek met de andere hand de vingers naar je toe, zodat je de palm van de hand richting het lichaam duwt. Dit voel je aan de buitenkant van de onderarm.