Schouderklachten

Schouderklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder een slijmbeursontsteking, frozen shoulder, slijtage, impingement of littekenweefsel. Klachten zijn onder andere:

  • pijn in of rond de schouder;
  • uitstralende pijn of tintelingen in de nek, arm of hand (carpaal tunnel syndroom CTS);
  • pijn die erger wordt bij het liggen op de zij of schouder;
  • verminderde kracht of mobiliteit;
  • kraken van de schouder.

Heb jij een van die diagnoses gekregen of misschien aan jezelf gegeven? Vaak zoeken artsen of fysiotherapeuten de oorzaak van schouderklachten in de slijmbeurs en pezen van het schoudergewricht, die te weinig ruimte zouden hebben of artrose. Hoewel dit zeker mee kan spelen, blijken triggerpoints vaker de boosdoener te zijn.

Lijkt het je niet fijn om eens wat meer de tijd te nemen en te onderzoeken wat er nu precies bij jou speelt? Ik combineer de behandeling van je schouderspieren altijd met het weer (meer) in beweging brengen van de schouder. Dit doen we (altijd) binnen je pijngrens, waardoor je de beste resultaten krijgt.

Dit kun je alvast zelf doen:

– Open de borst regelmatig, zeker als je veel met computers en/of mobieltjes bezig bent: spreid de armen door de dag heen even in een groot ‘hoera’-gebaar en breng ze wat naar achter.

– Begin met de armen losjes langs het lichaam. Draai nu de duimen naar buiten en trek de schouderbladen omlaag alsof je ze in je broekzak wilt stoppen. Houdt vast en adem goed door. Ontspan langzaam achtereenvolgens (in aparte stapjes): eerst de handen, dan de onderarmen, dan de bovenarmen en op het laatst de schouders. Ook dit kun je een paar keer per dag doen.

Weetje:
Wist je dat het niet altijd zinvol is om jezelf geforceerd in een goede zithouding te ‘dwingen’? Zeker als de spieren in het schoudergebied veel triggerpoints hebben, kan dit juist averechts werken en klachten verergeren. Juist dan is ontspanning en behandeling van triggerpoints belangrijk. Daarna kan je aan gerichte opbouw van kracht werken. Dit is vaak effectiever bij het verbeteren van je houding dan jezelf dwingen ‘goed’ te zitten.

Lieke